Importa i exporta bases de dades amb MAMP i Terminal

MAMP (Macintosh, Apache, mySQL & PHP) és una gran eina per a la gestió de servidors locals però, tot i que ens ofereix la possibilitat de gestionar fàcilment les bases de dades mitjançant phpMyAdmin, quan treballem amb grans bases de dades pot ser que aquesta eina no sigui suficient.

Les limitacions i els problemes de la gestió de grans bases de dades amb phpMyAdmin són ben coneguts, sobretot a l’hora d’importar i exportar consultes SQL, per això us proposem l’ús del Terminal com a possible solució que, en determinats casos, us estalviarà temps i mals de cap.

Utilitzant la línia d’ordres de MySQL amb MAMP

Per utilitzar la línia d’ordres de MySQL amb MAMP o MAMP PRO cal dur a terme els següents passos:

  1. Obre l’aplicació MAMP o MAMP PRO
  2. Inicia el servidor ( És habitual que MAMP estigui configurat per iniciar el servidor automàticament a l’obrir l’aplicació )
  3. Obre el Terminal ( Aplicacions -> Utilitats -> Terminal )
  4. Escriu al Terminal:

Ara ja es pot utilitzar la línia d’ordres de MySQL. Per exemple, podem mostrar totes les bases de dades que tenim disponibles:

El resultat que obtindrem serà semblant a aquest.

using-mysql-command-line-with-mamp

Consulta de les bases de dades de MAMP des del Terminal

 

Exportar una base de dades des de MAMP

En els següents exemples, substitueix [nom_usuari] amb el teu nom d’usuari mySQL, [nom_base_dades] amb el nom de la base de dades i [/ruta_arxiu_sql] amb la ruta i el nom del fitxer .sql que utilitzis pel bolcat de base de dades.

Pas 1

Obre una nova finestra del Terminal

Pas 2

Navega fins a la instal·lació de MAMP, per defecte serà:

Pas 3

La funció ‘copiar’ no existeix com a tal a mySQL però podem crear una còpia mitjançant el bolcat de la base de dades amb mysqldump.

Escriu la instrucció de bolcat:

Per exemple:

Només cal actualitzar aquest comandament amb el nom d’usuari, en aquest cas “root”, el nom de la base de dades, en aquest cas “lamevabasededades” i especificar la ruta i el nom de l’arxiu .sql a exportar, en aquest exemple “lamevacarpeta/elmeuarxiu.sql”.

Pas 4

Us demanarà el password: teniu en compte que el cursor no es mourà ni es veurà la paraula clau.

Pas 5

Comprova que l’arxiu s’ha desat correctament a la ubicació que has especificat al Pas 3.

Importar una base de dades a MAMP

Pas 1

Obre una nova finestra del Terminal.

ATENCIÓ: les consultes .sql que s’importaran a continuació substituiran els continguts de la base de dades seleccionada. Si no esteu segurs del que esteu fent us recomanem que realitzeu prèviament una còpia de seguretat o feu la prova en una base de dades en blanc.

Pas 2

Escriu la instrucció d’importació:

Per exemple:

Només cal actualitzar aquest comandament actualitzant el nom d’usuari, en aquest cas “root”, el nom de la base de dades, en aquest cas “lamevabasededades” i especificar la ruta i el nom de l’arxiu .sql a importar, en aquest cas “documents/lamevacopiadeseguretat.sql”.

Consell: si arrossegues l’arxiu .sql que vols importar el Terminal el mostrarà automàticament la seva url.

Pas 3

Us demanarà el password: teniu en compte que el cursor no es mourà ni es veurà la paraula clau.

Pas 4

Només ens queda verificar que l’arxiu .sql s’ha importat correctament. Ho farem mitjançant phpMyAdmin, al que accedirem des del navegador, mitjançant l’accés des de MAMP o amb la url http://localhost/MAMP o en alguns casos http://localhost:8888/MAMP.