mavericks-php-5.5

Com actualitzar la versió de PHP de 5.4 a 5.5 a OSX Mavericks

Pels usuaris de Mavericks reticents a actualitzar el sistema operatiu a Yosemite o El Capitan i que necessiten actualitzar la versió del PHP de 5.4 a una més recent. En aquest article explicarem com actualitzar a la versió 5.5 de PHP tot i que serveix de guia per qualsevol altre versió.

1) Descarregar i instal·lar PHP5.5

Obrim el terminal i introduïm:

Aquesta versió de PHP prové de php-osx la qual és mantinguda per a OSX i és coneguda com a una font fiable.

2) Ajustar el nostre PATH

Una de les particularitats de php-osx és que no substitueix els binaris de php instal·lats per Apple sinó que els instal·la a /usr/local/php5. Per tant, el nou binari de php es troba a /usr/local/php5/bin/php. Per això hem d’editar les nostres variables d’entorn PATH Environment Variables de Mac OS X per indicar la nova ruta:

S’obrirà un arxiu .txt amb text edit, hem d’afegir la següent línia de codi al final de l’arxiu i desar-lo:

3) Comprovar la nova versió de PHP

Tanquem i reobrim el terminal i per verificar la versió de PHP escrivim:

En aquest punt ens hauria d’indicar la nova versió 5.5 o la que haguem decidit instal·lar.

Més informació a php-osx.

musica

Infogràfic: com la música afecta la nostra productivitat

La música està absolutament lligada a la nostra experiència vital, té la capacitat per aixecar-nos els ànims i motivar-nos, a casa, al cotxe, fent esport i evidentment també a la feina.

Avui ens hem trobat amb aquest interessant article al blog de toggl on s’expliquen els resultats d’una enquesta del 2014 realitzada conjuntament per Spotify  i Anneli Haake sobre els hàbits musicals a la feina. El 61% dels enquestats van confirmar que escoltaven música a la feina per incrementar la seva productivitat i la seva felicitat. El més interessant però és que determina que no tota la música afecta de la mateixa manera la nostra activitat.

Per donar una mica de llum sobre l’assumpte, Mart Virkus ha dissenyat aquesta infografia per explorar els efectes que la música pot tenir en el nostre dia a dia a la feina:

How-does-music-affect-work-infographic

Llegeix l’article complet al blog de toggl.

bloqueja l'spam als emails a wordpress

4 maneres senzilles de protegir els emails dels spam bots a WordPress

Els “spammers” solen utilitzar programes coneguts com a recol·lectors de correu electrònic que escanegen les pàgines d’internet per capturar emails on enviar correu electrònic no sol·licitat o spam. Si el vostre email està disponible al públic sense cap mesura de protecció pot ser vulnerable a aquest tipus de programes. A continuació es presenten algunes maneres simples que permeten protegir-se contra el correu brossa sense la necessitat d’ocultar els emails de contacte als usuaris del lloc web.

1. Disfressar o camuflar les adreces de correu electrònic

Segurament que més d’una vegada us haureu trobat navegant per internet adreces de correu electrònic amb un format incorrecte, com ara exemple (at) domini (dot) com o emails amb / barres separadores / com exemple/at/domini.com, ambdós equivaldrien a exemple@domini.com. Això són tècniques molt senzilles per “disfressar” una adreça de correu electrònic per tal que els “spam bots” no puguin capturar els emails per utilitzar-los en fins fraudulents. Com que el robot no reconeix una adreça d’email vàlida tendeix a ignorar-la.

Aquesta tècnica, tot i la seva senzillesa no és la més recomanable, ja que en podem trobar amb usuaris que no entenguin que es tracta d’una adreça de correu electrònic o fins i tot trobar robots capaços de detectar la “disfressa”.

2. Codificar les adreces amb caràcters HTML

Un enfocament una mica més complicat però més efectiu és el de transformar o codificar caràcters d’un email a la seva entitat de caràcters HTML o referències de caràcter numèric equivalents. Això significa que la lletra “a” d’un email esdevindria a, el símbol “@” seria @, i així successivament. D’aquesta manera posem les coses difícils pels recol·lectors mentre que visualitzem correctament les adreces al navegador.

Podeu utilitzar un codificador en línia per a codificar la vostra adreça de correu electrònic o podeu utilitzar la funció antispambot() integrada a WordPress:

Si volem mostrar l’adreça de l’autor o bé:

Si volem mostrar qualsevol altre adreça, on $emailaddy és l’email i $hex_encoding és un enter opcional que ens permet definir si utilitzem una codificació decimal (0) o hexadecimal (1).

Una manera fàcil per publicar de forma segura emails a un lloc web gestionat amb wordpress és crear un “shortcode” o “codi curt” per poder utilitzar-lo cada cop que publiquem un email. A l’arxiu functions.php del nostre tema afegirem:

Si volem utilitzar aquest shortcode als ginys haurem d’afegir a continuació:

D’aquesta manera utilitzarem aquesta expressió per mostrar els emails al lloc web, tant a les pàgines o entrades com en els ginys:

3. Javascript

Una altra opció interessant però menys flexible és utilitzar javascript per “pintar” les adreces de correu electrònic al nostre lloc web. Pot ser vàlida si per exemple només mostrem un email de contacte al peu de la pàgina. Aquesta tècnica consisteix en construir l’adreça de correu a partir de diferents fragments i després “pintar-la” a la pàgina.

Aquest és un exemple força senzill i que es pot complicar tant com vulgueu:

Només es tracta de substituir el domini i el prefix i enganxar-lo allà on vulgueu mostrar l’email.

4. Imatges

Un altre truc per disfressar els emails és substituir-los per imatges. Tot i que pot semblar una solució fàcil no us la recomanem per diverses raons.

A més dels problemes d’alineament i estètics heu de tenir en compte que el programari de lectura de pantalla no serà capaç de llegir l’adreça de correu electrònic així que no ho considerem com una solució al problema.

Conclusió

Si utilitzeu WordPress us recomanem utilitzar la funció antispambot() ja integrada per la flexibilitat que ofereix al poder utilitzar-la com a “shortcode“. Mai se sap quan haurem d’inserir nous emails a les pàgines i d’aquesta manera evitarem haver de codificar cada vegada. Com a alternativa vàlida podem utilitzar també el javascript però si hem de gestionar molts emails al lloc web pot no ser sostenible.

Font: WordPress Codex / Joe Maller

Com donar accés als editors a l’editor de menús de WordPress

Per defecte només els usuaris amb rol d’administrador tenen permís per editar els menús de WordPress. En alguns casos però, pot ser necessari que necessitem ampliar els permisos dels rols d’altres usuaris per tal que també puguin tenir accés a l’editor de menús de WP. Imagineu que, per exemple, tenim un menú amb certs enllaços externs, o un lloc web amb menús amb continguts molt variables que per força han de ser gestionats per editors, l’editor de menús de WordPress és prou senzill i intuïtiu per negar-ne l’ús a la resta d’usuaris.

Si volem donar permís als editors per accedir al gestor de menús ho podem fer mitjançant el següent codi.

Per què la modificació del rol sigui efectiva heu d’enganxar aquest codi a l’arxiu functions.php del vostre tema.

El problema és que aquesta funció dóna accés als editors a tot el bloc “Aparença”, amb el que també tindran accés als “Temes” i als “Ginys” i és possible que per aquest motiu no sigui convenient i necessitem una extensió per definir de forma més concreta els permisos de cada rol.

 

Com afegir mides d’imatge personalitzades a WordPress

Des de la versió 2.9, WordPress ens permet registrar noves mides d’imatge personalitzades. Aquesta funció ens serà especialment útil si utilitzem WordPress com a CMS, sobretot quan treballem amb imatges de diferents mides i on les opcions per defecte se’ns queden curtes (thumbnail, medium, large i full), per exemple en catàlegs de productes o foto blogs.

Veure més

Mostra la imatge destacada als llistats de l’administrador de WordPress

Quan utilitzem WordPress per mostrar portfolis, catàlegs de productes o passis de fotos, sovint trobem a faltar poder visualitzar la imatge destacada als llistats d’entrades de l’administrador. I és que tot i que sempre és recomanable treballar bé els títols per atraure lectors i optimitzar el lloc web en referència al SEO, una imatge diu més que mil paraules i pot ser més fàcil de recordar i d’identificar que un títol, de manera que en alguns casos la seva presència als llistats d’entrades permetrà millorar i agilitzar la navegació dins l’administrador de WordPress.

Veure més

Què és el DNS (Domain Name System)?

El terme DNS o Domain Name System fa referència a la resolució d’adreces IP d’un domini. Podríem dir que el servidor DNS o Domain Name Server és qui “indica” a un domini on ha de dirigir-se per mostrar la pàgina web, accedir al correu electrònic, connectar per FTP, etc.

Veure més

El Poder dels Community Managers

L’increment de community managers ha sigut constant durant els últims anys i, lluny d’estabilitzar-se, la tendència continua a l’alça. Avui en dia és difícil trobar una “startup” o empresa de nova creació que no disposi d’un community i a les empreses amb un cert recorregut en gestió de comunitats els community managers estan arribant a càrrecs executius assumint cada dia més responsabilitats en les estratègies empresarials.

Veure més

Importa i exporta bases de dades amb MAMP i Terminal

MAMP (Macintosh, Apache, mySQL & PHP) és una gran eina per a la gestió de servidors locals però, tot i que ens ofereix la possibilitat de gestionar fàcilment les bases de dades mitjançant phpMyAdmin, quan treballem amb grans bases de dades pot ser que aquesta eina no sigui suficient.

Les limitacions i els problemes de la gestió de grans bases de dades amb phpMyAdmin són ben coneguts, sobretot a l’hora d’importar i exportar consultes SQL, per això us proposem l’ús del Terminal com a possible solució que, en determinats casos, us estalviarà temps i mals de cap.

Veure més

Millora la navegació de l’administrador de WordPress

Millora la navegació de l'administrador de wordpress

Afegeix les opcions de navegació “anterior” i “següent” a l’editor de WordPress

Si sou usuaris habituals de WordPress segur que en algun moment us heu preguntat com és que el seu administrador no disposa de cap opció nativa de navegació entre les diferents entrades des de les pantalles d’edició. Aquesta funcionalitat es troba a faltar, sobretot durant el procés de creació del lloc web, concretament durant el període de creació i maquetació de continguts on sovint hem de completar, revisar, traduir i corregir les entrades. El cert és que pot ser molt molest haver de tornar cada vegada als llistats o navegar des del frontend per arribar a cadascuna d’elles per editar-les individualment.

Veure més